Home » Blog » Healty Healing Tao » Kern kennis
kern

Kern kennis

door | 30 okt, 2020 | Healty Healing Tao

Je kern

In verschillende artikelen en informatiestukjes heb ik al gesproken over “je kern”, maar wat wil dat nou eigenlijk zeggen?

DNA en je kern

Je kern is een onderdeel van jouw DNA, wie je zelf bent en wat jouw drijfveren zijn. Dit met zo min mogelijke sturing van buitenaf. Juist dit stuk maakt het zo lastig om te ontdekken wat er nou écht in je kern zit.

 

Van buitenaf

We worden allemaal gevormd en dat begint al op zeer jonge leeftijd. Denk hierbij aan de opvoeding en invloeden die je van je ouders en mede-gezinsleden hebt mee gekregen. Op Netflix is nu een documentaire te zien over baby’s waarin wordt aangetoond dat baby’s al op zeer jonge leeftijd prikkels uit de omgeving waarnemen, interpreteren en erop reageren. In bepaalde experimenten is zeer goed te zien dat baby’s al gevoelig zijn voor de reactie van de mensen om zich heen.

 

Mening van anderen

In de tijd van de jagers en verzamelaars en ver ervoor was het heel belangrijk om bij een volk te horen. Had je geen volk om mee op te trekken dan waren je overlevingskansen echt een stuk lager. De behoefte om erbij te horen is nog steeds heel groot. Hierdoor vinden we het belangrijk om aardig gevonden te worden en passen we hierop ons gedrag aan. Er bij willen horen is dus een belangrijk onderdeel van onze kern.

 

Weg van je kern

Door zo hard ons best te doen om erbij te horen blijven we niet altijd trouw aan onze eigen kern. We ontwikkelen waarden en overtuigingen die goed passen bij onze omgeving en we gaan handelen vanuit deze waarden en overtuigingen.

 

Korst-ontwikkeling

We hebben allemaal waarden en overtuigingen ontwikkeld en handelen naar ons beste kunnen. Alleen ontstaan deze waarden en overtuigingen voor iedereen in een andere omgeving en omstandigheden. Hierdoor kan het zijn dat jouw waarden en overtuigingen botsen met waarden en overtuigingen van anderen. Soms besef je dat je niet bij deze persoon past. Het kan ook gebeuren dat je gekwetst wordt. Op deze momenten ontwikkel je een stukje korst.

 

Korst

Hoe dik je korst wordt is van vele zaken afhankelijk.

 • Hoe goed kun je relativeren?
 • Waar trek je jezelf iets van aan?
 • Hoe vaak word je gekwetst?
 • Hoelang word je gekwetst?
 • Waarmee ben je gekwetst?
 • Hoe reageer je als je gekwetst wordt?

Deze korst is een beschermlaag om jezelf minder hard te laten kwetsen. Je beschermt dus als het ware met je korst je kern.

 

Waarden en overtuigingen

Je korst heeft zijn eigen waarden en overtuigingen gecreëerd. Waarden en overtuigingen die je veilig houden en beschermen. De waarden en overtuigingen van je korst komen veelal niet overeen met de waarden en overtuigingen van je kern. Als ze wél overeen zouden komen zou er geen korst ontstaan zijn.

 

Korst leeftijd

Wanneer ben je begonnen aan het opbouwen van je korst?

Als je een korst aan het bouwen bent geweest vanaf bijvoorbeeld de basisschool omdat je daar voor het eerst in aanraking kwam met hele verschillende waarden en overtuigingen, wat zegt dit dan nu over jou? Hoe waardevol is een waarde en overtuiging ter bescherming van de basisschool nu nog voor je kern?

 

Je korst bedanken

Soms kun je gewoon last hebben van je korst. Je hebt waarden en overtuigingen in je systeem zitten die je nu belemmeren om te doen wat je wilt doen. Dan wordt het tijd om deze waarden en overtuigingen te bedanken voor wat ze voor je gedaan hebben. Want je korst is wel degelijk belangrijk voor je geweest.

 

Transformeren

Van daaruit kun je gaan leren om je korst te transformeren naar een waarde en overtuiging die veel beter aansluit bij je kern. Hier hoef je niet over na te denken. Je weet wat heel goed bij je past. Je hoeft alleen leren te vertrouwen op je zelf, leren vertrouwen op je eigen gevoel en intuïtief.

 

Vertrouwen op jezelf

Het proces om te leren luisteren naar je gevoel en intuïtie heeft tijd, ruimte en aandacht nodig. Met meditatieoefeningen kun je deze tijd en ruimte maken voor jezelf. Deze meditatieoefeningen kun je vervolgens kracht bijzetten door heel bewust met lichaamsbewegingen je gevoel te activeren. Zo ga je langzaam maar zeker contact maken met je eigen kern, en kun je daar steeds beter op vertrouwen. 

 

Oefening

Een mooie oefening om mee te starten is:

Leg je handen op je buik en voel hoe je handen op je buik liggen. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf. Er zijn geen foute antwoorden, alles is goed. Het is zoals jij het ervaart en dat is oké.

 • Wat voel je?
 • Hoe is het contact tussen je handen en je buik?
 • Wat gebeurt er in je buik?
 • Wat kun je over de temperatuur zeggen?
 • Kun je kleuren, sensaties, activiteiten waarnemen?
 • Wat gebeurt er nu in de rest van je lichaam?
 • Voelt je lichaam in balans?

Pas nu heel bewust je ademhaling aan zodat je naar de buikademhaling gaat. Dit houdt in dat bij het inademen je buik dikker wordt en bij het uitademen wordt je buik weer dunner. Je buik gaat dus mee, op en neer, met je ademhaling. Je voelt dit heel goed met je handen die op je buik liggen. Duw je handen met je buik omhoog bij het inademen en laat ze weer terug zakken met het uitademen.

Onderzoek vervolgens of er iets verandert aan de antwoorden op de vragen die je net beantwoord hebt.

Wat zeggen deze ervaringen jou over jouw kern?

Over HH

Als zachtaardig en integer persoon ben ik instaat om de innerlijke kracht van iemand te zien en bezit ik de expertises om die persoon die kracht te laten ervaren en gebruiken.

Graag neem ik jullie in verschillende blogs mee in waar ik me mee bezig houd.

Interessant:

Gerelateerde artikelen

5 elementen

5 elementen

Wat zijn de 5 elementen en hoe werken deze. Inleiding op de volgende blog artikelen waar elk element zijn eigen aandacht krijgt.

lees verder
Leren mediteren!

Leren mediteren!

Leren mediteren kun je rustig opbouwen. Ervaar eerst eens wat 5 minuten met je doet en probeer dat uit te bouwen. Door een motiverende zin te bedenken en daar tijdens het mediteren je aandacht op te richten kan het helpen om je aandacht steeds op nieuwe te richten.

lees verder
Element Hout

Element Hout

Seizoen Na de winter volgt de lente. Eerst met het fris groen van opkomende plantjes, dan de kleurige kleine bloempjes en vervolgens de bomen met de...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taoisme L

Informatie avond

21 augustus 2024.

Van 19.30-21.00u is er een kennismakingsavond in de Smeltkroes te Maarheeze. 

HH neemt je mee op reis voor meer vitaliteit, rust, zelfliefde en veiligheid.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin