Home » Blog » Healty Healing Tao » 5 elementen
Elementen plaatjes

5 elementen

door | 15 okt, 2021 | Healty Healing Tao

De 5 Elementen

Westerse geneeskunde versus chinese geneeskunde

De westerse geneeskunde richt zich vooral op de klachten die ontstaan in bepaalde lichaamsdeel of in bepaalde organen. Dit is een compleet andere benadering dan hoe dit in de Chinese cultuur wordt gedaan. In de traditionele Chinese geneeskunde en het Taoïsme wordt er naar de mens als geheel gekeken. Sterker nog, niet alleen naar de mens als geheel, maar naar het geheel als geheel, waarbij de mensheid een onderdeel is van het systeem van de aarde en de aarde weer een onderdeel van het universum.

Cirkel

De Chinezen hebben tweeduizend jaar voor christus de basisprincipes van de traditionele Chinese geneeskunde ontdekt. Ze ontdekten dat alle systemen starten waar ze geëindigd zijn. Dus ze lopen in een cirkel.

5 fase

Ze hebben ontdekt dat elke cyclus door dezelfde 5 fases lopen. Kijk maar eens naar een plant dat groeit uit een zaadje. In de winter ligt dit zaadje rustig op of in de grond te wachten op de warmte. In de lente schiet het wortel en zie je het snel groeien. Dan. komt in de zomer de plant tot bloei en straalt het als nooit tevoren. In de nazomer verliest de plant wat van zijn glans en ontstaat het nieuwe zaad. In de herfst verdort de plant en valt het zaadje op de grond, waar het de hele winter blijft liggen.

De 5 elementen

Water element

Aan dit verhaal hebben ze de elementen gekoppeld die elk voor zijn eigen waarde en krachten staan. De winter staat voor het terugtrekken en het bezinnen,  het klaarmaken voor de groei. Hier hoort de koelte van het water bij.

Hout element

In de lente komt alles op gang. De plantjes groeien hard en stralen een mooie heldergroene kleur uit. Het element hout komt hier helemaal tot zijn recht. Hout staat voor ontwikkeling, groei en ruimte in nemen.

Vuur element

In de zomer straalt de zon al zijn vurige zonnestralen op de aarde af. De aarde wordt warm en de natuur straalt op zijn mooist. Het element vuur staat voor warmte, bloei en connectie.

Aarde element

Als de zonnestralen wat afnemen maar aarde nog steeds warm is en het samenspel van de bloemetjes en de bijtjes geweest is, trekken de plantjes zich wat terug om aandacht aan het voortplantingsproces te schenken. De aarde periode is de periode van dicht bij jezelf komen.

Metaal element

In de herfst laten de bomen de blaadjes vallen en verdorren veel plantjes om in het nieuwe jaar nieuw leven de kans te geven. De gemaakte zaadjes vallen samen met de plant en het blaad op de grond. Dit is de metaal periode, waar de planten zorgen voor een goede vruchtbare gemineraliseerde bodem voor het nieuwe leven.

En dan zijn we weer terug bij de winter en het water element.

5 elementen

Van links naar rechts: hout-vuur-aarde-metaal-water.

Manier van kijken

Als je op deze manier naar het leven leert kijken zie je dat je deze cyclus op alles kunt loslaten. Een kindje dat verwekt wordt en nog een tijdje veilig in het water van moeder blijft. Om na de geboorte hard te groeien en van alles te ontdekken in de kinderlijke onschuld van het hout. Dan komen ze in de bloei van hun leven in de vuur periode waarin ze ontdekken wie ze zijn en mooie stappen maken. Vervolgens bezinnen ze in de aarde periode hoe ze terugkijken op het leven en of ze daar gelukkig mee zijn of niet. De welbekende midlife crisis.  Om tijdens de metaal periode te genieten van het nieuwe jonge leven in de wijsheid van het geleefde leven. We genieten van het grootouder zijn. Met uiteindelijk de terugkeer naar de start tijdens het sterfbed in de water periode.

Jouw voorbeeld van de 5 elementen

Heb jij ook een goed voorbeeld van een cyclus van de 5 elementen? Als je wilt kun je hier woorden aangeven en ze onder deze blog delen met de overige lezers.

Blog serie over de 5 elementen

In de blogs van de komende weken gaan we per element dieper in op de kracht en de eigenschappen van dat element. Zo kun je leren wat elk element voor jou kan betekenen en misschien ontdek je zelfs wel welk element het beste bij jou als persoon past. Waarbij ik natuurlijk wel meteen wil laten weten dat we een compleet systeem zijn en dat wij dus allemaal uit alle 5 de elementen bestaan (Bestaan is wel een heel groot woord; in de traditionele Chinese geneeswijze zijn we een geheel en we bestaan.)

Over HH

Als zachtaardig en integer persoon ben ik instaat om de innerlijke kracht van iemand te zien en bezit ik de expertises om die persoon die kracht te laten ervaren en gebruiken.

Graag neem ik jullie in verschillende blogs mee in waar ik me mee bezig houd.

Interessant:

Gerelateerde artikelen

Het Balletje

Het Balletje

In deze tijd waarin vele mensen thuis zitten is het tijd voor bezinning. Ik merk aan mezelf dat ik uit de 5e versnelling ben geschoten en tijd heb voor de dingen waar ik allang niet meer aan toe kwam. Graag wil ik je helpen om in deze tijd van bezinning je te helpen om goed te aarden. Anders gezegd je helpen om met twee voeten op de aarde te gaan staan en zo de aarde je te laten steunen en balanceren. Hiervoor gaan we een simpele en effectieve oefening doen met een stuiterballetje. Zoek deze alvast op als je interesse gewekt is dan kun je de blog in een stuk lezen en uitvoeren.

lees verder
Element Water

Element Water

Bij de blog 5 elementen hebben we naar de samenhang van de 5 elementen gekeken en wat deze voor ons betekenen. In deze blog wordt het water element uitvoerig beschreven. Wat doet dit element en een simpele oefening om er mee aan de slag te gaan.

lees verder
Kern kennis

Kern kennis

Wat is jou kern en hoe ontwikkel je de korst om je kern te beschermen. Dat lees je in deze blog. Op het einde is nog een oefening om je kern te ontdekken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taoisme L

Informatie avond

21 augustus 2024.

Van 19.30-21.00u is er een kennismakingsavond in de Smeltkroes te Maarheeze. 

HH neemt je mee op reis voor meer vitaliteit, rust, zelfliefde en veiligheid.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin