Home » Blog » Healty Healing Tao » Element Vuur
Vuur

Element Vuur

door | 12 dec, 2021 | Healty Healing Tao

Seizoen

Met het vuur element verhuizen we van de lente naar de zomer. De kracht van de zon doet deze maanden haar werk. De warmte is goed voelbaar. Als je een vuurtje stookt, dan voel je deze warme ook van het vuur afkomen. Eigenlijk is het logisch dat van de 5 elementen juist het vuur element aan de zomer is gekoppeld.

Vuur

De vuur periode is de periode waarin al je plannen ten uitvoer kunnen komen. De tijd is rijp om ertegenaan te gaan en te laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Dit zie je ook in de natuur gebeuren: de planten stralen en de bloemen verschijnen op zijn mooist. De natuur laat zich van haar beste kant zien. Dit kan natuurlijk best hard werken zijn. Dat is niet erg, zolang je jezelf niet voorbijloopt en je blijft genieten van de dingen die je doet.

Levensloop

Als je gaat kijken naar de levensloop van de mensheid, dan is dit de fase van de jongvolwassenen. Je bent in staat om verstandige keuzes te maken, ondanks dat er nog heel wat valt te leren en te ontdekken. Je gaat zelfstandig je weg in je eigen huis en in je pas gestarte carrière, waar nog volop ruimte is voor groei en ontwikkeling.

Verbinden

Je staat midden in het leven en geniet met volle teugen van al het moois om je heen. De wereld ziet er misschien wel net een stukje mooier uit en je bruist van de levenslust. Verbinden met de mensen en de wereld om je heen, dat is belangrijk in het vuur element.

Hart tot hart

Je kent vast wel de uitspraak: “van hart tot hart contact maken”. Die uitspraak hoort helemaal bij het vuur element. Liefdevol de mensen en de wereld tegemoet treden. Liefdevol voor je omgeving en zeker ook liefdevol voor jezelf. Dat is een verbinding maken van hart tot hart. Het orgaan wat hoort bij het vuur element is dan ook ons hart, waar we de liefde letterlijk kunnen voelen.

Rood

De kleur van de liefde en de kleur van ons hart is rood. Dit is ook meteen de kleur van het vuur element. Een mooie warme donkerrode kleur.

Yin en Yang eigenschappen

Belangrijke Yin-Yang eigenschappen die bij het vuur element horen, zijn eigenschappen die heel goed passen bij liefde in de breedste zin van het woord. Respect bijvoorbeeld. Respect voor de mensen om je heen, respect voor de wereld om je heen en natuurlijk ook respect voor jezelf. Dat laatste wordt nog wel eens vergeten, ondanks dat het even belangrijk is als de eerste twee.

Yang van vuur

De positieve Yang kwaliteiten zijn blijheid en pit. Je weet wat je wil en je pakt het heel gretig en enthousiast aan. Het gevaar ligt in het te enthousiast worden, waardoor je te snel ja zegt op leuke opdrachten en afspraken. Dat zorgt voor meer drukte, waardoor je je gehaast voelt en zaken wellicht gaat afraffelen of uitstellen. Uiteindelijk kan dat makkelijk doorslaan in een stuk onrust en ongeduld dat weer door kan slaan naar haat. Haat naar de mensen in je omgeving die niet met je tempo mee kunnen/willen komen of haat naar de wereld om je heen of haat naar jezelf omdat je bijvoorbeeld baalt dat je, ondanks je drukke bestaan, toch weer toezegt naar dat feestje te gaan waar je eigenlijk geen tijd en zin in hebt, of dat je je werk hebt afgeraffeld of uitgesteld.

Yin van vuur

Ook het vuur element kent een zachtere Yin kant. Rust en geduld zijn mooie vuur eigenschappen die heel prettig kunnen zijn. Vol overgave je taak uitvoeren totdat je helemaal tevreden bent, zodat je liefdevol trots kunt zijn op jezelf. Want trots mag je best zijn op jezelf als je iets bereikt hebt. Sla je echter door in deze eigenschap dan wordt het wat minder fijn. Geduld kan ook doorslaan in onverschilligheid waardoor je kil en koud overkomt bij anderen. Jezelf verheven voelen boven anderen, waardoor je naast je schoenen gaat lopen van trots, is vaak ook niet wat je wilt bereiken.

Yin en Yang in balans

Een gezonde Yin Yang balans in het vuur element uit zich in respect en dankbaarheid naar jezelf, de mensen en de wereld om je heen. Je accepteert iedereen en alles om je heen voor wie en wat ze zijn. Dat wil niet zeggen dat je het overal mee eens moet zijn en dat je niet eens lekker mag discussiëren. Dat wil wel zeggen dat je accepteert dat er soms ook andere meningen en zienswijzen zijn.

Oefening

Ga op een rustige plek staan. Voel de liefde in je hart. Denk hierbij gerust aan de personen of dieren die dicht bij jou staan waar je van houdt, een heerlijke vakantie of een mooie plek waar je graag bent. Voel de liefde diep in je borstkas en in je hart. Stel jezelf voor dat heel je borstkas van binnen een mooie liefdevolle rode kleur krijgt. Hou dit gevoel vast. Strek je armen en leg je ellenbogen op elkaar. Je merkt dat je borstkast nu kleiner en gesloten wordt. Dan beweeg je je armen van elkaar af naar links en naar rechts toe. Je borstkas krijgt nu veel meer ruimte. Open heel je borstkas naar voren en straal je liefde uit naar je omgeving. Sluit dan je borstkas weer door de ellenbogen op elkaar te leggen. Herhaal dit 3x. Eindig met een open borstkas die jouw heerlijk warme liefde uitstraalt.

Hoe voelt jouw vuur?

Je mag je ervaring hieronder delen. Deel je liever niet zichtbaar voor iedereen dan kun je de ervaring ook privé delen met Heidi door te mailen naar HH4contact@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over HH

Als zachtaardig en integer persoon ben ik instaat om de innerlijke kracht van iemand te zien en bezit ik de expertises om die persoon die kracht te laten ervaren en gebruiken.

Graag neem ik jullie in verschillende blogs mee in waar ik me mee bezig houd.

Interessant:

Gerelateerde artikelen

Leren mediteren!

Leren mediteren!

Leren mediteren kun je rustig opbouwen. Ervaar eerst eens wat 5 minuten met je doet en probeer dat uit te bouwen. Door een motiverende zin te bedenken en daar tijdens het mediteren je aandacht op te richten kan het helpen om je aandacht steeds op nieuwe te richten.

lees verder
5 elementen

5 elementen

Wat zijn de 5 elementen en hoe werken deze. Inleiding op de volgende blog artikelen waar elk element zijn eigen aandacht krijgt.

lees verder
Element Water

Element Water

Bij de blog 5 elementen hebben we naar de samenhang van de 5 elementen gekeken en wat deze voor ons betekenen. In deze blog wordt het water element uitvoerig beschreven. Wat doet dit element en een simpele oefening om er mee aan de slag te gaan.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taoisme L

Informatie avond

21 augustus 2024.

Van 19.30-21.00u is er een kennismakingsavond in de Smeltkroes te Maarheeze. 

HH neemt je mee op reis voor meer vitaliteit, rust, zelfliefde en veiligheid.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin