Home » Blog » Healty Healing Tao » Element Hout
Hout

Element Hout

door | 23 nov, 2021 | Healty Healing Tao

Seizoen

Na de winter volgt de lente. Eerst met het fris groen van opkomende plantjes, dan de kleurige kleine bloempjes en vervolgens de bomen met de mooiste bloesems en de lekkerste geuren. Alles rekt en strekt zich uit om zich op hun mooist te laten zien na de bezinning van de winter. Het element wat bij dit seizoen hoort is Hout.

Hout

Dit element kenmerkt zich door zijn wil om te strekken. Plantjes komen omhoog uit de grond en de blaadjes ontrollen zich aan de bomen. Het in elkaar kruipen tegen de kou is voorbij. N     u is het tijd om de ruimte in te nemen. De hout oefeningen zijn dan ook oefeningen waarbij je veel gaat rekken en strekken. Letterlijk jezelf lang maken waarbij je de organen ruimte geeft. Strek je armen maar eens zo hoog mogelijk in de lucht en voel dan maar eens in je buik en je borstkast hoeveel ruimte daar ontstaat. (blijf rustig door ademen).

Leeftijd

In de cyclus van het leven komt hout vlak na de geboorte. Een klein kind dat de wereld om zich heen gaat ontdekken. Met zijn onbevangenheid en enthousiasme geniet een kind van het leven. Eerst lekker lachen en geluiden maken, later rennen en springen.

Als een kind valt, of zich op een andere manier fysiek of mentaal pijn doet, dan zijn de tranen zo daar en het verdriet is groot. Het enige wat je dan als ouder hoeft te doen, is nabijheid bieden en vertrouwen geven dat het weer goed komt.

Yin en Yang eigenschappen

Zoals we net gezien hebben is de vrijheid en vrolijkheid een mooie eigenschap van het hout element. Natuurlijk zijn er nog meer eigenschappen te benoemen die heel mooi aansluiten bij dit element.

Yang hout

Hout komt makkelijk in actie en geniet ervan om het initiatief te nemen. Slaat het hierin door dan kan de negatieve kant van het yang hout tevoorschijn komen. Dit uit zich in frustraties en boosheid. De basis van deze frustratie en boosheid zit meestal in een schuldvraag.

Yin hout

Vriendelijkheid is een mooi kenmerk van het hout element. Slaat het hout element door in deze vriendelijkheid dan kan er stiekem gedrag ontstaan waarbij er gehuicheld wordt om iedereen te vriend te houden.

Hout met een yin-yang balans levert een mooie daadkracht op, waarbij genoten kan worden van creatieve inspiratie en vergevingsgezindheid.

Lever

Bij alle 5 de elementen zijn verbonden met een orgaan, het orgaan wat bij het hout element hoort, is de lever. Deze ligt aan de rechterkant onder je ribben in je buikholte. De lever is een behoorlijk groot orgaan dat vele verschillende functies heeft. Hij helpt vooral mee met de zuiveren van je lichaam, maar daarnaast zorgt de lever ook voor belangrijke eiwitten, energie en brandstoffen.

Groen

Naast al deze mooi en minder mooie kanten van het hout element, heeft het element ook een prachtige kleur gekregen. De frisgroene kleur van jonge blaadjes aan de bomen en planten die in de lente zich weer laten zien.

Oefening

Strek je armen omhoog: zo hoog als je kunt en je lichaam je toe laat. Hierdoor geef je je lever de ruimte. Stel je hierbij voor dat je een hele mooie frisgroene kleur ziet. Deze frisgroene kleur vult je ogen. Adem nu, met je armen nog omhoog, diep in. Terwijl je inademt, zakt de groene kleur vanuit je ogen naar je lever. Als je weer uitademt laat je je armen weer zakken.  Als je wilt kun je deze oefening 3x achter elkaar doen.

Hoe voelt jouw hout?

Je mag je ervaring hieronder delen. Deel je liever niet zichtbaar voor iedereen dan kun je de ervaring ook privé delen met Heidi door te mailen naar HH4contact@gmail.com

Over HH

Als zachtaardig en integer persoon ben ik instaat om de innerlijke kracht van iemand te zien en bezit ik de expertises om die persoon die kracht te laten ervaren en gebruiken.

Graag neem ik jullie in verschillende blogs mee in waar ik me mee bezig houd.

Interessant:

Gerelateerde artikelen

Leren mediteren!

Leren mediteren!

Leren mediteren kun je rustig opbouwen. Ervaar eerst eens wat 5 minuten met je doet en probeer dat uit te bouwen. Door een motiverende zin te bedenken en daar tijdens het mediteren je aandacht op te richten kan het helpen om je aandacht steeds op nieuwe te richten.

lees verder
Kern kennis

Kern kennis

Wat is jou kern en hoe ontwikkel je de korst om je kern te beschermen. Dat lees je in deze blog. Op het einde is nog een oefening om je kern te ontdekken.

lees verder
Wat is Chi Kung

Wat is Chi Kung

Chi Kung (ook wel Qi Gong) zijn bewegingen die je maakt met het lichaam om de energie stroming te stimuleren. Deze bewegingen zijn al eeuwen oud en helpen je lichaam en geest in balans te brengen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taoisme L

Informatie avond

21 augustus 2024.

Van 19.30-21.00u is er een kennismakingsavond in de Smeltkroes te Maarheeze. 

HH neemt je mee op reis voor meer vitaliteit, rust, zelfliefde en veiligheid.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin