Home » Blog » Healty Healing Tao » Element Metaal
Metaal element

Element Metaal

door | 6 feb, 2022 | Healty Healing Tao

Seizoenen

Metaal is alweer het laatste element in de serie van de 5 elementen. Het element van de herfst waarin de oogst van het land gaat en de bomen de blaadjes laten vallen. De natuur maakt zich op om zich terug te trekken, klaar voor de winterperiode van het water.

Metaal kleur

Anders dan je waarschijnlijk verwacht bij de herfst is de kleur van dit element wit: de kleur van vele metalen. Het metaal trekt in de grond om het water te voeden. De bladeren van de bomen en de planten die uitgebloeid zijn, vallen op de grond en vormen zo een laag compost, die dient als voedingsbodem.

Levensfase

Als volwassene bereik je in de metaal periode je pensioengerechtigde leeftijd. Je hebt in je leven tot nu toe heel veel kennis en vaardigheden opgedaan. Ondanks dat je nog heel goed in staat bent om te werken, merk je dat je lichaam qua functionaliteit aan het inleveren is. Hetzelfde geldt ook voor de flexibiliteit van je hersenen. Je weet precies hoe alles werkt, zolang het maar binnen jouw patronen valt. Nieuwe dingen aanleren kost echt moeite, net als veranderingen. Toch ben je een bron van kennis waar andere graag gebruik van willen maken. Jij vormt de voedingsbodem voor een jongere generatie, die nog tot bloei mag komen.

Yin en Yang eigenschappen

Het metaal element staat voor doorzettingsvermogen en rechtvaardigheid. De moed om jezelf te zijn. Net als de vier andere elementen heeft ook het metaal element yin-yang eigenschappen die kenmerkend zijn voor metaal.

Yang

De yang eigenschappen geven het metaal levenskracht en levensmoed, waardoor metaal krachtig is in het maken van zijn eigen keuzes. Als metaal te veel Yang krijgt en daarin doorslaat dan ontstaat er overmoed.

 Yin

Aan de andere kant van de medaille staat de yin kant van metaal. Deze uit zich door juist verdriet te accepteren. Mensen met een gebalanceerde Yin metaal kant kunnen rouwen om gemis van naaste of situaties.

Als de Yin kant te sterk wordt, kan het verdriet doorslaan in moedeloosheid en zelfs tot depressies komen. Tijdens deze depressies ontstaat er eenzaamheid en het gevoel er helemaal alleen voor te staan.

 Yin en Yang in balans

Zijn de yin en yang zijde in balans, dan is het metaal rechtvaardig en heeft een scherp verstand. Integriteit staat hoog in het vaandel. Je kunt deze persoon dus echt iets toevertrouwen om steun te krijgen.

Longen

Bij het metaal element horen de longen, die symbool staan voor lucht. 80% van onze energie (Chi) halen we uit ons voedsel. De overige 20% van onze energie halen we uit de lucht die onze longen inademen. De longen verrijken ons bloed met zuurstof.

Metaal oefening

Een mooie oefening die hierbij hoort is het vergroten van de ruimte voor je longen en dan diep en geconcentreerd in ademen.

– Ga staan of rechtop zitten zonder steun in je rug.
– Je strekt eerst je rechterarm helemaal uit en draait deze dan omhoog.
– Draai je arm boven je schouder zo ver mogelijk naar achter zonder dat dit zeer doet.
– Kijk dan naar je hand.
– Vervolgens laat je je hand weer zakken totdat hij rustig naast je lichaam hangt.

Doe dezelfde oefening nu met je linkerhand.
– Strek hem uit,
– Draai je gestrekte arm via de voorkant tot boven je schouder,
– Dan iets verder door en volg je hand met je ogen.
– Laat je arm weer rustig zakken.

Nu is je rechterarm weer aan de beurt.
– Terwijl je arm rustig naar boven draait adem je rustig en diep in tot je arm helemaal boven is.
– Hou controle over je ademhaling.
– Als je arm naar beneden zakt adem je ook weer rustig uit.

Wissel links en recht af en doe de oefening  minimaal 3 of 6 keer.
– Let hierbij goed op je ademhaling.

Hoe voelt dit nu?

Je mag je ervaring hieronder delen. Deel je liever niet zichtbaar voor iedereen, dan kun je de ervaring ook privé delen met Heidi door te mailen naar HH4contact@gmail.com

Over HH

Als zachtaardig en integer persoon ben ik instaat om de innerlijke kracht van iemand te zien en bezit ik de expertises om die persoon die kracht te laten ervaren en gebruiken.

Graag neem ik jullie in verschillende blogs mee in waar ik me mee bezig houd.

Interessant:

Gerelateerde artikelen

Element Aarde

Element Aarde

Na het vuur element volgt het aarde element. Het element voor die voor volwassenheid en balans staat. Hier een blog over het element aarde.

lees verder
Wat is Chi Kung

Wat is Chi Kung

Chi Kung (ook wel Qi Gong) zijn bewegingen die je maakt met het lichaam om de energie stroming te stimuleren. Deze bewegingen zijn al eeuwen oud en helpen je lichaam en geest in balans te brengen.

lees verder
Element Vuur

Element Vuur

Het vuur element past helemaal in het seizoen van de zomer. Heerlijke warmte en vol van liefde. Meer over het element vuur in deze blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taoisme L

Informatie avond

21 augustus 2024.

Van 19.30-21.00u is er een kennismakingsavond in de Smeltkroes te Maarheeze. 

HH neemt je mee op reis voor meer vitaliteit, rust, zelfliefde en veiligheid.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin