Home » Blog » Healty Healing Tao » Element Water
Water

Element Water

door | 2 nov, 2021 | Healty Healing Tao

Water

De cyclus van de 5 elementen kan bij elk willekeurig element gestart worden. We leven nu in de herfst dus ik zou zomaar kunnen starten met het metaal element. Dit voelt echter voor mij niet als een start. Vandaar dat ik toch alvast een seizoen vooruit wil gaan naar de winter, waar het element water bij hoort.

Water staat voor het herbronnen. In deze periode trekt de natuur zich terug. Planten gaan in de winterstand, laten de blaadjes vallen of sterven boven de grond volledig af. Een aantal dieren gaan in winterslaap, terwijl anderen juist vertrekken op zoek naar warmere oorden. Het lijkt wel of alles in de wachtstand gaat, om in het voorjaar weer helemaal opnieuw tot leven te komen.

Bij de mens is dit proces niet zo duidelijk waarneembaar. Toch is het niet voor niets dat we ons in de winter makkelijker terugtrekken in onze eigen huizen. Heerlijk wegkruipen met een warme deken op de bank. Genieten van de mensen die dichtbij staan. Met als hoogtepunt natuurlijk het samenkomen met de feestdagen, wanneer we de warmte en geborgenheid bij elkaar zoeken.

Voor mij een mooie plek om de cyclus mee te starten.

Het element Water dus

Elk element is energetisch verbonden met twee organen: de nieren en de blaas. Je nieren halen afvalstoffen uit je bloed. Om dit goed te doen hebben ze voldoende vocht nodig. Dit vocht kun jij de nieren gemakkelijk leveren door voldoende vocht te drinken, waarbij natuurlijk de notie gemaakt kan worden dat water beter is dan elke andere vorm van vocht, omdat in alle andere vormen afvalstoffen zitten waardoor de nieren weer extra moeten werken. 

De afvalstoffen en het vocht wat de nieren uit het bloed halen sturen ze rechtstreeks door de urineleiders naar de blaas in de vorm van urine. De blaas is de opvangplek voor de urine. Via de plasbuis kun jij een keuze maken wanneer je de urine weg laat lopen uit het lichaam.

Tot zover de anatomie van de mens.

Water eigenschappen

Elk element heeft zijn eigen eigenschappen/karakteristieken die kenmerkend zijn voor dit element. Bij water horen de volgende eigenschappen:

– Wijsheid
– Stilte
– Innerlijk Weten      

Dit zijn mooie eigenschappen die heel goed passen bij het bezinnen in de wintermaanden. De winter is bij uitstek geschikt om gewoon op een rustig plekje te gaan zitten mijmeren of zelfs te mediteren.

Yin en Yang eigenschappen

Zoals aan elk element zitten ook aan het water element eigenschappen die niet alleen positief zijn. Hierin in onderscheiden zich de Yin-Yang kanten met hun positieve en negatieve eigenschappen.

Yin

Positieve Yin eigenschappen van water zijn zachtmoedigheid en tederheid. Alleen als deze te ver doorslaan dan kan dit doorslaan naar futloosheid en slapte.

Yang

De andere kant van de medaille is natuurlijk de Yang kant. Mensen die vooral Yang in het water element hebben, zijn juist heel erg alert en oplettend. Dat kan echter doorslaan in stress.

Nieren

De nieren slaan makkelijk emoties als angst op. Ook traumatische ervaringen kunnen opgeslagen worden in de nieren.

Het is dus van belang dat je goed voor je nieren zorgt door voldoende vocht te drinken. Je kunt daarnaast je nieren ook helpen om stress, angsten, futloosheid of slapte los te laten door diep in te ademen en dan rustig uit te ademen met de klank Tsoeoeoe. Het kan dan ook helpen als je tijdens het uitademen je rug bol naar achter drukt, waardoor je nieren meer ruimte krijgen.

HH

Wil je hier meer over weten? In de HH Chi Kung lessen kan dit zomaar aanbod komen.

Zelf onderzoek

Zonder de lessen kun je natuurlijk ook al op onderzoek uitgaan. Onderzoek voor jezelf in hoeverre jij eigenschappen van het water element bij jezelf kunt herkennen. Zijn dit juist de Yin eigenschappen of net wat meer Yang eigenschappen?

Wat doen deze eigenschappen als je een aantal dagen meer of juist minder water drinkt, in bad gaat of lekker gaat douchen? Wat gebeurt er als je rustig gaat zitten en 2 à 3 keer met de Tsoeoeoe klank uitademt?

Deel je ervaring

Je kun je ervaringen hieronder delen. Deel je liever niet zichtbaar voor iedereen, maar liever alleen aan mij, dan kun je altijd mailen naar HH4contact@gmail.com.

Over HH

Als zachtaardig en integer persoon ben ik instaat om de innerlijke kracht van iemand te zien en bezit ik de expertises om die persoon die kracht te laten ervaren en gebruiken.

Graag neem ik jullie in verschillende blogs mee in waar ik me mee bezig houd.

Interessant:

Gerelateerde artikelen

5 elementen

5 elementen

Wat zijn de 5 elementen en hoe werken deze. Inleiding op de volgende blog artikelen waar elk element zijn eigen aandacht krijgt.

lees verder
Kern kennis

Kern kennis

Wat is jou kern en hoe ontwikkel je de korst om je kern te beschermen. Dat lees je in deze blog. Op het einde is nog een oefening om je kern te ontdekken.

lees verder
Element Metaal

Element Metaal

Het herfst seizoen pas bij het metaal element. Dit is de tijd van het jaar waarin de natuur zich terug trekt. De periode in het jaar om los te laten wat niet meer nodig is. Meer over het metaal element lees je in deze Blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taoisme L

Informatie avond

21 augustus 2024.

Van 19.30-21.00u is er een kennismakingsavond in de Smeltkroes te Maarheeze. 

HH neemt je mee op reis voor meer vitaliteit, rust, zelfliefde en veiligheid.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin